Madárgyűrűzés Botfán

Újabb alkalmához érkezik a téli madárgyűrűzési sorozatunk. Várunk minden érdeklődőt az Erdődy-Hüvös kastély parkjába szombat délelőtt, hogy minél több madarat testközelből megvizsgálhassunk és gyűrűt rakhassunk a lábaikra.

Madárgyűrűzés Botfán

Újabb madárgyűrűzési alkalomra adódik lehetőség február első hétvégéjén Botfán. Várunk minden madárbarát érdeklődőt!

Madárgyűrűzés Botfán

Kezdődnek az idei tél madárgyűrűzései. Az esemény fotóját ma (2023.11.26) készítettük és a kastély madáretetőjén táplálkozó madarak látható rajta (6 madárfaj!). Reméljük itt maradnak december 2-ig és meg tudjuk őket csodálni közelről is, és gyűrűvel a lábukon tudjuk majd nyomon követni a további sorsukat.

A Zaol-podcast vendége dr. Illyés Zoltán kutatóbiológus (2. rész)

Kertjeink, parkjaink, erdőink, egyszóval közvetlen környezetünk számos csodát rejt még magában, csupán nyitott szemmel kell járnunk.

A Zaol-podcast vendége dr. Illyés Zoltán kutatóbiológus (1. rész)

A Zaol-podcast legutóbbi adásába dr. Illyés Zoltán kutatóbiológus, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, a Mindszenty-iskola biológiatanára mesélt a városi és vidéki madarak populációjáról, fajtáiról. Szó esett továbbá a megfelelő téli madáretetésről, a praktikus odú elkészítéséről, valamint a madárbarát kertek ismérveiről. Tanácsot kaptunk tőle, hogy miként válhatunk figyelmesebb természetbaráttá, s kiderült az is, hogy tollas barátaink bizony puszta létükkel jobbra deríthetik kedvünket.

Sziva Ferenc Emléktúra

A tavasszal elmaradt emléktúrához, melyen második alkalommal lehet részt venni a most következő szombaton lehet csatlakozni. 2023. október 14., szombaton a botfai Közösségi Háznál gyülekezünk 9:30-kor, ahol Sziva Ferenc emléktáblájának koszorúzását követően 6 km-t teszünk meg Botfa határában, egy hegyi pince pihenőponttal, majd megérkezünk a túra végpontjára a Hideg-kúthoz, ahol Gellért atya áldásával indulhatunk haza 13 óra környékén.

Megjelent a Zalaegerszeg védett természeti értékei című kötet

Megjelent Illyés Zoltán és Gál Szabolcs Zalaegerszeg természeti értékeit bemutató kötete. A színes képekkel illusztrált kiadványban közel 190 védett növény-, gomba- és állatfajról adnak részletes leírást. A kutatás 2010-ben, a keleti, illetve délkeleti városrész feltérképezésével kezdődött. A természetismereti foglalkozásokon és kirándulásokon sok új és érdekes egyedre bukkantak. Az eredményt a 2018-ban kiadott tanulmányban összegezték.

Süni természetvédelmi tábor Botfán

Több mint ötven résztvevővel zajlik ezen a héten a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban a szombathelyi Kerekerdő Alapítvány Süni nevű bentlakásos kézműves és természetvédelmi tábora. A szervezet 31 évvel ezelőtt hívta életre programját, s második alkalommal választotta az Erdődy-Hüvös kastélyt helyszínül. A hetet Sün-bállal zárják, ahol báli etikettet tanulnak és megválasztják a bálirályt- és királynőt. Az ifjúsági ház melletti park és a környező erdős, mezős terület kiválóan alkalmas a tücskök, bogarak, gombák, madarak, hüllők és kétéltűek tanulmányozására.

Szinkron éjszakai lepkészet

Szombat este (2023.06.17) szinkron éjszakai lepkészetre várjuk az álmatlanságban szenvedő érdeklődőket. Reméljük az Erdődy-Hüvös kastélynál felállított fénycsapdáink sok éjszakai rovart, lepkét fognak oda vonzani, hogy megcsodálhassuk őket!

Negyedszer tartottak női cursillót Zalaegerszegen

Június 1-4. között rendezték meg a botfai Erdődy-Hüvös-kastélyban a IV. Zalaegerszegi női cursillo lelkigyakorlatot. A cursillós hétvégén a résztvevők a világi élet problémáit félretéve a hitük, a vallásuk elmélyítésével foglalkoztak, írja a martinus.hu.

Oldalak