Felhívás

Kérjük a Zala megye településének lakosságát, hogy ha a saját, vagy környezetükben fellelhető fecskefészkeket lát, akkor az alábbi adatokkal juttassák el a zalafecske@gmail.com email címre.
- Település, utca
- fészkek száma (ha ez megállapítható, akkor a lakott és az üres fészkeket külön)
- megfigyelt fecske faja, vagyis, hogy molnárfecske, vagy füstifecske fészkel az épületen (ha ez megállapítható)
- lehetőleg csatolt kép a fészkekről

A két sárfészket építő fecske rövid jellemzése:
FÜSTIFECSKE:
A fekete és fehér színeken kívül a homlokon és a torok területén vörösesbarna szín látható és hosszan villás a farka. Felülről nyitott fészket épít, általában falusias környezetben.
MOLNÁRFECSKE:
Fekete-fehér színű (más szín nincs rajta) kisebb termetű madár, röviden villás farokkal. Fészke zárt, csak egy bebújónyílás van rajta, a nagyobb beépítettségű (városok) helyeken jellemzőbb.

Az elmúlt évtizedekben a fecskék számának drasztikus csökkenése volt megfigyelhető. Az egyik ok a repülő rovarok számának drasztikus csökkenése, ami a háztáji állattartás lecsökkenésével és a kémiai rovarölőszerek (mezőgazdasági és szúnyogok elleni védekezés) magyarázható. A szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az utóbbi időben felgyorsuló épületfelújítási hullám is sújtja a madarak költési sikerét. A sokszor hetekig tartó szárazság (pl. idén április) az érkező fecskék számára nagyon megnehezíti a sárgyűjtést, amivel a fészkeiket felépíthetnék. Az épületek felújításakor pedig sokszor nem kellően megtervezett ütemezéssel a fiókanevelési időszakban jut el a homlokzati felújítás, vagy szigetelés abba a fázisba, hogy a fecskefészkek "akadállyá" válnak.
A megyei fecskefészek adatok összegyűjtésével szeretnénk egy körképet alkotni a megyében fészkelő molnár- és füstifecskék számáról, hogy a további csökkenésük megállítása érdekében a lehető leghatékonyabb védelmi intézkedéseket lehessen meghozni a jövőben.

Köszönettel
Mindszenty Ifjúsági Ház (Illyés Zoltán)
Domberdő Természetvédelmi Egyesület (Gál Szabolcs)
MME - Zala megyei csoport (Zalai Béla)